Un film pentru îndrăgostiții de cărți

Îmi aduc aminte perfect prima mea întâlnire cu o carte, deși au trecut de atunci mai bine de 25 de ani: era subțire și misterioasă, îmi cădea adesea pe pernă când dădeam cu picioare în bibliotecă. Îmi imaginam sute de scenarii cu ochii la coperta ei verde și la măgărușul care se zgâia la mine cu ochii mari și cu un rânjet cât toată coperta. Abia după ce a început mama să îmi citească și am aflat povestea  măgărușului, pe care nu mai știu cum îl cheamă, am început să îmi doresc să pot citi. Mai aveam zeci de cărticele pentru copii în bibliotecă care așteptau să mă prind eu cum stă treaba cu alfabetul.  Atunci, pe la 5 ani, am început să ma culc cu cărțile și nici până în ziua de azi nu mă pun în pat fără să am o carte aproape, chiar dacă în unele seri îmi este clar că voi adormi înainte să o deschid.

Ei bine, mi-am amintit de dragostea mea pentru cărți, de plăcerea de a le pipăi, de la simți coperta și paginile, care mai zgrunțuroase, care mai fine, de bucuria amestecată cu o doză serioasă de curiozitate a unei povești care te ține într-o poveste bună și de mirosul incredibil al cernelii uitându-mă la Strada Charing Cross Road Nr. 84. Este un film delicat și minunat despre fascinația pentru cărți așa cum este ea –  subtilă, invizibilă, cu rădăcini bine înfipte în sufletul oricărui cititor avid. Mi-a amintit de vizitele mele la anticariat după orele de la liceu, de bucuria descoperirii unei cărți pe care o căutam de multă vreme, de curiozitatea care mă împingea să deschid cărțile în căutare de inscripții personale (îmi placea la nebunie să citesc inscripții și să-mi imaginez poveștile din spate), de instictul greu de controlat de cumpăra jumătate de anticariat în fiecare zi.

Charing Cross Road No. 84 este un film care nu vă va ține cu sufletul la gură, nu vă va lipi de ecrane și nici nu vă va ține treji noaptea, dar este un film care vă va mângâia și vă va lăsa cu senzația de proaspăt îndrăgostit de cărți, deși le iubiți de ani de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *