Persepolis, o carte care nu te lasă să te oprești din citit

Știu că aveți o listă gigantică de cărți de citit, poate chiar una care tot crește de la o zi la alta. Sigur ați ghicit, și eu la fel. Dacă pe undeva pe acolo aveți și Persepolis, urcați-o în mai sus în ordinea de citit. Dacă nu, puneți-o direct în “următoarele trei”. Atât de tare mi-a plăcut! Nu știu de ce am amânat-o atât, deși era în plan de prea multă vreme. Poate c-a fost o amestecătură de “pom lăudat” (tot auzeam de cartea asta, numa’ de bine), cu ceva lene (e voluminoasă și greu de cărat după mine pe autobuz/metrou), cu ceva scepticism referitor la comic books (n-am fost niciodată o pasionată).

În plus, primele câteva zeci de pagini n-au fost chiar promițătoare, cred că am adormit vreo 5 seri la rând fără să reușesc să ajung la pagina 50.  Așa că mi-am luat inima-n dinți într-o zi, pur întâmplător era una de concediu și, cum ar titra ziarele de scandal dac-ar scrie despre cărți – “Incredibil! A apărut cartea care nu te lasă să o lași jos”. M-am așezat în fotoliul meu de citit un ceainic plin, am început din nou de la prima pagină și nu m-am mai ridicat până n-am terminat-o.

Deși este scrisă aparent naiv și  textul pare un context pentru benzile desenate, povestea este una profundă și reușește să te transporte rapid în Iranul anilor ’80 și să redea realist, cu un dramatism simplu și tulburător Revoluția Islamică și ciocnirea violentă dintre mentalitățile dinainte și de după. Felul în care arăta Iranul înainte și după 1979 și felul în care s-a simțit declinul abrupt cultural și social sunt foarte bine ilustrate și exprimate, scenă cu scenă, cu o simplitate tăioasă.

Dacă n-ați citit alte romane grafice până acum, puteți începe cu acesta, iar dacă ați mai citit, acesta are ceva șanse să devină preferatul vostru. Doar nu repetați greșeala mea și nu-l citiți pe episoade, rezervați-vă timp să-l citiți dintr-o dată, mai ales că se și citește ușor.

Cartea a câștigat o serie de premii și a stat la baza unui film de animație, regizat de autoarea Marjane Satrapi şi artistul Vincent Paronnaud. Filmul a câștigat Premiul Juriului la Cannes 2007 și a fost nominalizat la Oscar, așa că sper să-l găsesc pe undeva de văzut că-s tare curioasă.

La revedere, lecturi plăcute s-aveți până mai ajung pe aici să vă mai spun ce-am mai citit bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *