Cum mi-am dublat numărul de cărți citite săptămânal

Acesta ar putea fi cel mai scurt articol al blogului: am renunțat la scrollat pe Facebook și Instagram fără folos. Nu, nu am avut o săptămână fără social media, că nu aveam cum, doar am eliminat timpul pe care îl petreceam degeaba pe Facebook în trei momente ale zilei.

Să vă explic: dimineața, imediat după ce opream alarma telefonului, deschideam aproape mecanic Facebook și Instagram și scrollam un pic, 5, poate 10 minute, înainte să mă dau jos din pat. Îmi plăcea să fiu la curent cu știrile de când deschideam ochii.

Apoi, la micul dejun, mai stăteam cam 10 minute tot pe Facebook sau Instagram, uneori pe câte una articol, cât mâncam. În total, 20 de minute dispăreau în fiecare dimineață din puținele mele ore libere fără să lase ceva în urmă (sigur, aflam știrile zilei înainte să ies din casă, știri pe care oricum le-aș fi citit la birou).

Pe drum spre birou, aveam alte 40 – 50 de minute aproape goale, pe care le petreceam uneori jumătate citind, jumăte ascultând muzica în timp ce, ați ghicit, mai scrollam un pic pe Facebook. Parcă vă văd dând ochii peste cap, nu-i mai dați, pun pariu că și voi faceți la fel, măcar din când în când, judecând după ce văd în jurul meu în autobuz sau metrou. Acum nu mai scot telefonul din geantă – în loc de scroll, îmi deschid cartea și schimb muzica pe ceva mai soft (apropo, voi aveți un playlist de citit?)

Ajunsă la birou, deschid Facebook și îl țin deschis toată ziua, că așa cere jobul, așa că oricum aflu cam tot ce se întâmplă important prin lume și nu-mi scapă știri esențiale. Așa am aflat că pe cele de dimineață le citeam total degeaba.

Pe drum spre casă, în loc de muzică și Instagram, am muzică și citit. Alte 40 – 50 de minute.

Seara, înainte să adorm, alte câteva zeci de pagini, până mi se închid ochii și cartea în acelașii timp, la revedere scrolluri pe Facebook sau Instagram.

Simplu, simplu de tot: dimineața, pe drum spre și de la birou și seara sunt pentru cărți, nu pentru altceva. Trei momente de zi. Și nu, nu am ratat nimic important pe Facebook/Instagram în tot timpul ăsta offline, ce trebuia să ajungă la mine a ajuns pe Facebook Messenger (pe care nu l-am oprit nicio secundă), pe Whatsapp, SMS, telefon șamd.

Așa am citit aproape 500 de pagini săptămâna asta, cam 2 cărți de lungime medie, iar asta după ce am tras de o carte de 400 de pagini mai bine de o lună și abia-abia citeam o carte pe săptămână, dacă era ușoară și/sau subțirică. Fără eforturi și fără restricții drastice de tipul “fără social media 7 zile”, “o oră de citit obligatoriu înainte de culcare” și cine știe ce mai există.

Voi ce mai așteptați?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *